Како човечкото тело се однесува на температура од -20? (Видео)

0
loading...

Дури и старите грци знаеле дека постои врска помеѓу времето и здравјето на луѓето.Хипократ, таткото на модерната медицина, ја нагласи важноста на гледање на времето во проценката на здравствената состојба на човекот и одредување терапија.

Денес, кога флуктуации времето силно изразен интерес за влијанието на времето врз здравјето рапидно се зголемува и, следствено, разви нова гранка на метеорологијата, Биометеорологија.

Студените зимски временски услови може да има позитивен и негативен ефект врз човечкото тело – но кога сè се собираат, штетата е многу поголема.

Поточно, температурата е пониска – тоа слабее имунитетот, го поттикнува развојот на вирусот во респираторниот систем.

Постојат докази дека изложувањето на ниски температури го слабее имунолошкиот систем и, следствено, го зголемува ризикот од инфекција – објасни sturčnjaci Харвард.

loading...

 

Кај луѓето со астма може да има сериозни проблеми во текот на зимата, ниски температури. Можност е спазам на белите дробови.

 

Со шамија може да помогне, како и вдишување на воздух низ носот – за да се загрее додека не стигне на белите дробови.

 

Кога температурите се намали, паѓа и притисокот на воздухот, а кога е полошо – атмосферски промени може да доведе до проблеми со синусите и мигрена.

 

Пристигнување на студ се зголемува појавата на срцеви напади и удари.

 

На ладно тело реагира со тоа што договорот на крвните садови да се намали дисипација на топлина.

 

 

Ова резултира со зголемување на отпорот во кардиоваскуларниот систем, срцето, дополнителните крева вирус и крвниот притисок, пишува Pharmamedica.rs.

 

loading...

Остави коментар