Се наближува големата слава Св. Никола – ова никако не треба да го правите

0
loading...
Православните верници на 19 месецов го слават Свети Никола, слава која ја одбележуваат многу семејства. На овој ден не се работат никакви домашни работи, не треба да се чисти, пере.

Свети Никола за животот ги подучувал луѓето, лекувал, им помагал на сиромасите. Многумина не знаат, но Свети Никола станал заштитеник на морнарите затоа што својот имот го користел за откуп на заробениците.

loading...

Постои верување дека на тој ден никого не треба да го потсетувате на долгот, ниту дополнително да му ја отежнувате положбата затоа што е должник. Треба да се носат подароци за оние кои го слават Свети Никола. Меѓутоа и оние кои го слават празникот по некои обичаи на некои места во земјава своите гости не треба да ги пуштат со празни раце, туку мора да им дадат дарови пред тие да си одат дома.

loading...

Остави коментар